Sabah-banner_cigkoefte-ayran
 

Pınar Tıkır

Almanya’da Oturum İzni ve Çeşitleri (1)

GEÇEN hafta belirttiğim gibi Almanya’da oturum izni ve vatandaşlık hakkında bazı temel bilgiler vermek istiyorum. Oturma iznini kimler ve hangi şartlarda alabilirler ve vatandaşlık için gerekli koşullar nelerdir. 1. bölümde önce “Oturum” diyeceğiz, haftaya da 2. bölümümüzde vatandaşlığa yakından bakacağız.

Süresiz oturum, yani yerleşim hakkı olan “Niederlassungserlaubnis” veya vatandaşlık almadan önce süreli oturum izni “Aufenthaltserlaubnis” gelir. Vatandaşlarımız için genelde aile birleşimi ile alakalı süreli oturum izni önemlidir. Bu yüzden bununla alakalı koşulları sizlerle paylaşacağım, yoksa köşemiz yetmeyecektir buna:

“Aufenthaltserlaubnis” ilk verilen oturumdur. Verilmesi özellikle aile birleşimi için, eğitim amacıyla burada bulunanlar için, iltica hakkı kabul edilenler için, insani durumlardan dolayı (“Humanitäre Gründe”) vs. verilmesi öngörülmüştür. Bütün bu durumlarda alınan oturum izni, aynı zamanda çalışma müsaadesini de içermektedir. Aşağıda daha detaylı bilgiler mevcuttur.

Aile birleşimi nedeniyle süreli Oturum İzni ve koşulları

Bu izni alabilmek için yerine getirmeniz gereken şartlar kısaca şunlardır:

  • – Oturduğunuz evin aileye yeterli olması, yani bir odalı evde oturmanız yetmeyebilir.
  • – Yeterli süreye sahip ve geçerli bir T.C. pasaportunun olması
  • – Almanca bilgisinin yeterli olması, yani anlaşabileceğiniz kadar Almancanız olmalı
  • – İşlediği herhangi bir suçtan dolayı sicilinizin veya yurtdışı kararının
    olmaması
  • – Geçiminizi yeterli şekilde sağlamanız ve yardım almamanız gerekiyor.

Süresiz oturum, yani Yerleşim hakkı (Niederlassungserlaubnis) için koşullar:
Bu izin, önceki süresiz oturum izni ve oturum hakkı yerine
getirilen bir oturum müsaadesi biçimidir. Niederlassungserlaubnis alabilmek için ise şu şartların yerine getirilmesi gerekiyor: En az 5 senedir süresiz oturum “Aufenthaltserlaubnis” sahibi olmak, geçimini sağlayabilmek, 60 ay emeklilik kasasına aidat ödemiş olmak, suç işlememiş olmak, Almanca bilgisinin yeterli olması, genel Alman hukuk ve toplum bilgisine sahip olmak ve
Oturduğunuz evin aileye yeterli olması gerekmektedir.
Kısaca aranan koşullar şunlardır:
– En az ve aralıksız olarak 5 yıldan beri süreli oturma izni sahibi olmak.
– Geçiminizi yeterli şekilde sağlamanız ve yardım almamanız gerekiyor.
– Almanca bilmeniz gerekiyor, yada bildiğinize dair bir sertifika getirilmesi gerekir.
Yani, uyum kurslarına gitmiş olmak veya Almanca biliyorsa,
entegrasyon kursları sonunda yapılan imtihanlara girip
sertifika alınmış olması.
– Eşlerden herhangi birinin en az 60 ay emeklilik sigortasına prim yatırmış olması
– Yurtdışı edilme kararının olmaması ve suç islememiş olması:
Bu bağlamda önemli olan: 6 aydan daha fazla hapis cezası veya 180 günden daha fazla para cezası olmaması gerekiyor.
– Oturduğunuz evin aileye yeterli olması, yani bir odalı evde oturmanız yetmeyebilir.
– Çalışma müsaadesinin alınmış olması
Yerleşme izni beş yıl süreyle oturum iznine sahip olunduktan sonra verilebilir. İnsani nedenlerden ötürü oturum izni almış bir kişi için bu süre yedi yıldır. Bir başka şart, geçiminizi devletten hiç bir şekilde yardım almadan sağlayabilmeniz gerekiyor. Yanı sıra da emeklilik sigortası için 60 aylık sigorta primi de ödenmiş olmalıdır. Bir suçtan ötürü alınmış bir mahkûmiyet, yerleşme izninin reddedilmesi için bir sebep teşkil edebilir. Almancayı yeterli bir şekilde bilmeniz gerekiyor. Bu da B1 sertifikasına tekabül eder. Yasal ve toplumsal düzenlemeler hakkında da temel bilgi sahibi olunduğu ispatlanmak zorundadır.
Eğer kişi bir Alman vatandaşıyla evli, ya da birlikte yaşıyor veya bir Alman çocuk sahibi ise, daha kolay ve farklı şartlarda yerleşme iznine sahip olur. Burada yerleşme izni üç yıldan sonra verilebilir. Almanca dil bilgisi A1 sertifikasına eşdeğerde olmalı ve “başlangıç” düzeyinde olmak zorundadır. Ayrıca emeklilik sigortası için 60 ay prim ödenmesi şartı da aranmaz. Fakat burada da kişinin geçimi sosyal yardımlar olmaksızın yine sağlamak zorundadır
Haftaya görüşmek üzere.

44 Yorum

    • Slm arkadaslar bana yardimci olurmusunuz 17 senedir Almanyada yasiyorum 10 sene resmi evli kaldim vee o evlilimden 3 oglum var ve ayrildim almanyada tamamen bosandim 6 senedirde bi bayanla imam nikahli yasiyorum bi kizim var ama oturum hep uc ay veriyorlar ve 11 ayda beni yurt disi edecekler nafaka odemedim ve devlete borcum cok calismiyorum baska sucum cezaevinde yatmadim beni neden surmek iistiyorlar yardimci olursaniz sevinirim Kolnden MUSTAFA ORHAN İSMİM

  • Iyi Günler Pinar Hanim,
    bilgiler icin tesekkürler, ama bizim Türkler icin cok önemli olan Oturum alma türüne! maalesef deginmemissiniz.!
    “Erlaubnis zum Daueraufenthalt-EG”
    Yeterli sartlari yerine getirdiginizde:
    Istediginiz avrupa birligi ülkesine yerlesebiliyorsunuz (Ingiltere, Danimarka ve Irlanda haric )
    Avrupa birliginden baska ülkelerde oturma iznini kaybetmeden 1 yil kalma hakkina sahipsiniz !
    ( yani TR de 1 yila kadar kalabiliyorsunuz )

    Saygilar ve iyi calismalar

  • Evet bende Murat Kara’ya katiliyorum.

    Eger Süresiz oturum konusunu detayl bir sekilde isliyorsaniz, EG oturumu hakkinda da okuyucularinizi bilgilendirmeniz gerekiyordu.

  • Merhaba Pinar Hanim,

    bu sundugunuz aciklamanin Almanca kaynagini verebilirmisiniz,
    “Eğer kişi bir Alman vatandaşıyla evli, ya da birlikte yaşıyor veya bir Alman çocuk sahibi ise, daha kolay ve farklı şartlarda yerleşme iznine sahip olur. Burada yerleşme izni üç yıldan sonra verilebilir. Almanca dil bilgisi A1 sertifikasına eşdeğerde olmalı ve “başlangıç” düzeyinde olmak zorundadır. Ayrıca emeklilik sigortası için 60 ay prim ödenmesi şartı da aranmaz. Fakat burada da kişinin geçimi sosyal yardımlar olmaksızın yine sağlamak zorundadır”

    bu aciklamayi hicbir Alman sitesinde bulamiyorum,
    yardiminiz icin tesekkürler

  • Ben almanyada evlendim 1 bucuk yillik oturumu aldim,aldiktan 1 hafta sonrada ise basladim 5 ay sonrada anlasamadik bosandik ! Bir yillik bosanma süresi icerisinde ayni isyerinde 1 yilimi doldurdugum icin esten bagimsiz oturum hakkim dogdu… bana 1 yillik oturum verecekler… 6 ay sonra süreisz is sözlesmem olacak acaba 1 yil bittikten sonra süresiz is sözlesmem oldugu icin bana’da süresiz oturum verirlermi? cevpalarinizi bekliyorum …

      • Merhaba Ramazan bey sen hangi eyalette oturuyorsun şuan kardeşim de aynı problemi yaşiyor bır sen doldu buraya geleli geldiğnde hemen işe başladı halende çalişiyor Artı Süresiz çalişma izinde verildi iş yerinde acaba burda hak sahıbı olurum

  • Slm, kisaca kendimi tanitayim, yasim 25, alman vatandasiyim, ve iki ay sonra Fachpraktiker für Bürokomunikation üzerine Ausbildungúm bitecek. Suan Ailemle kaliyorum ve Türkiyeden evlendim. hanimim türkiyede almanca kursuna gidip imtihani kazandi. Üc aylik vize verdiler. Suan Hanimim benimle Almanyada, iki hafta sonra Ausländerbehörde´de Terminimiz var.

    Benim sizden bilmek istedigim, negibi evraklar lazim, neler götürmem lazim?

    Bana yardimici olursaniz sevinirim, simdiden herkese Vielen Vielen DANK!!

  • Sevgili Pinar Hanim, Sizden bilgi rica ediyorum. 1983 de alinmis Arbeitserlaubnis var. 1998 de anmelde – bestaitigung alindi.. Simdi ben Turkiye deyim. Esim vefat etti. Ben yeniden evlendim. Turkiye den cikarken Alman Oturma/Calisma belgemi gosterdigimde, yeni kartim olup olmadigini sordulart.. Bu kimlik karti gibi birsey olsa gerek.. Bu kart nasil temin edebilirim??
    Verebileceginiz bilgiler icin simdiden tesekkurler.. Sevgiler, Aysegul Ozdogu

  • Berhaba benim sorum oturma izni benim eşim Alman bir kızım var ben çalişamiyorum nedeni Lösemi geçirdim ve oturumumu bir sene ile uzatmali: bu konuda bilgi verirseniz sevinirim sagliçakla kalin:

  • slm,
    ya ben 11 yildan beri evliyim almanyada ve hic bir sekilde bir olaya karismisligim yok ve su anda da calisiyorum teilzeit yani yarim gün ve üc tane cocugumuz var alman vatandasi ve ben süresiz oturum icin basvuru yapiycam veya alman vatndasigligna basvurmak icin tam bilgiye ihtiyacim var rica ediyorum saygilarimla
    firat

  • Slm, ben 8 senedir almqnyada yasiyorum surekli oturma iznim yok , ben avusturya ya gecip orada nasil oturum alabilirim.

    • bende 7 senedir almanyada yasiyorum esiminde benimde ne alman vatandasligi nede süresiz oturumu var.3yillik oturum aliyoruz 2 de cocugumuz var.ben gidip avusturyada yasamak istiyorum bunun icin napabilirim?

  • ben 14 yildir almanyadayim calisiyorum. 3 cocugum var alman vatandaslari, esim de alman vatandasi. ben 8 saat calisiyorum maasim yetmiyor suresiz almanyada oturum alamiyorum .

  • Merhaba ben Almanyada oturuyorum.. Esim yaklasik bir seneden beri Almanyada yasiyor.. Sozial Yardimi aldigim zaman diyelim esimin Oturma süresi iptal mi oluyor bu dogrumu ?

  • Merhabalar…

    Suan’da vatanı görevimi yapmaktayım ” Almanyaya gidip kariyer Sahibi olmak istiyorum Acık ögretim lisesi okuyorum… yardımcı olabılırmsnz …

    tel. 0537-945-61-35

    • ulan sen delimisin divanemisin ne kariyeri Türkiyeden kaliteli ülke görmedim ben bosuna yerinden oynama gardasim akili ol buralar bitmis

  • Mrb Arkadaşlar:
    Almanya’da kariyer sahibi olmak istiyorum,Nasıl Alman vatandaşı olabilirim ve iş imkanları ne düzeyde gerçekten yardımcı olmak isteyen kardeşlerim varsa bilgi almak isterim şimdiden tşk…!

    • ben dönecem türkiyeme sen ilada gelmek istiyorsan ben sana yardimci olayim soracan sorulara net cevap vere bilirim kardeysim ekle görüsek015216160911

  • mrb pinar hanim benim bir cok sorunlarim var 15. 12.2013 ten beri almanyada yasiyorum aile birlesimiyle buraraya geldim.1 yillik oturum verdiler sonrasinda gittigimizde 3 aylik verdiler calismama ragmen sonrasinda yine 3 aylik verdiler sonrada uzatmiyorlar gerekceleride evrak eksikligiymis esimle sorunlarimiz oldu sikayette bulunmus ve su an oturumumu uzatmiyorlar 02.09.2015 gitmemi istiycekler fakat ben 14 aydir ayni is yerinde calisiyorum ve suresiz is fetragim var.oturum almam icin 2 yil evli kalmam gerekiyormus ve biz hala bosanmadik su an ben farkli bir adreste esim ise ailesiyle yasamakta.esimde bosanmak istemiyor bosamiycagini soyluyor. ben calismaya devam ediyorum neden bana oturum vermiyorlar calistigim ve suresiz calisma fetragim olmasina ragmen.Esimden bagimsiz oturum alamiyormuyum isten cikarsam o zaman vermesinler.yada belki biz barisicaz yeniden birlikte olucaz bu resmen yargisiz infaz bana sure tanidilar 02.09.2015 te gitmemi istiyorlar yoksa birdaha turist olarak bile gelemiyormusum falan filan yardimci olabilerseniz buronuza geleyim

  • slm arkadaslar 2 yildir evliyim 3 yilimida ayri yasiyorum. ama bosanma vermedik daha bosanma acsak sikinti olurmu yada ne olur….tsk

  • Merhabalar benim Portekiz konsolusluğundan aldığım 2 adet shengen visem var birisi 2016 Kasım ayına kadar devam ediyor ve bu süre içerisinde 80 gün serbest Dolaşım hakkım var yani almanyaya giriş yapabilirim.1 bu vise ile evraklarımı hazırlayıp Alman Vatandaşı ile orada evlilik yapabilirmiyim?2 eyer yapabilirsem 80 gün Süreli oturum almama yeterlimi?3 yeterli ise oturum almam için Türkiye’den hangi evrakları götürmem gerekiyor şimdiden teşekkür ederim.

  • Almanyada almanla evlensen iki yil beraber yasasan be 1 yil bir gün calismisligin olsun suc islemedin taktirde sinirdisi edemezler.ama bunlar öyle bir köpek olmuski Türklerin zamaninda bokunu yiyenler simdik sinirdisi etmek icin her yolu deniyorlar arkadaslar sinir disi olsaniz ne olmasaniz ne kilise canlari arasinda ne örfümüz ne dinimiz ne imanimiz kaldi vallahi yoldan ciktik sikerim almanyasinida avrupasinida ben alman kariyla beraber 5 yil yasadim calistim karidan ayrildim hastalandim isten ciktim tedavi görüyorum bana 5 yil oturum verecekleri yerde 3 ay verdiler gerekceniz ney dedik avkatimda var hasta isen git Türkiyede tedavi gör diye yazi yazmislar bak demokrasiye bak insan haklarina ulan sizin demokrasinizide sizin ananizi avradinizida sikeyim be hic umrumda deyil geldime pisman oldum yillarim bosuna gitti sogan ekmek yeseydimde ülkemde kalsaydim burada ne dr var ne bir bok burda ancak alman ami var oda kokmus sikilmez bile nalet olsun ha buarada beni sinir disi edemiyorlar edemezler avkat tuttum onunda parasini devlet ödüyor hic umrumda deyil calisaninda amina koyam burdan beni göndermezlerse onlarinda amina koyam kimse kafasina böyle seyler takmasin is oluruna varir almanya bitmis zaten biz Türkler dünyaya hükmetmisiz sikerim avrupasini bu arda almanya boku yiyen cok Türk var tam alman olmus bu dediklerimi onlar anlamaz nedeni kanlarina domuz kani karismis ben kaynakciydim calismiyom sagligimdan dolayi bana arbesam temizlik sirketi bulmus git calis kusura bakmayin ama ben ALMAN BOKU TEMIZLEMEM SIKERIM O PARAYI DA ALMANYAYIDA BENIM EJDADIM VIYANA KAPILARINI SALLAMIS AVRUPA ALTINA SICMIS BEN BOK TEMIZLEMEM GELSIN ONLAR BENIM BOKUMU TEMIZLESIN.burada saglam iyi piskolog Türk dr larivar is bulamayip arbesam isi zora sokarsa gidin deprasyon geciridinize dahir rapor alin sagolsun miletimizi seven iyi dr lar var veriyorlar derdinizi anlatin tamam burda ya cocuk ya kadin yada deli olacaksinki kimse size karismasin rahat yasamak isin kalmanin yolu bu yoksa burda ne is kalmis nede bir bok bana sorarsaniz gidin ülkenize derim ben sahsen gidecem almanlar beni gönderemez ama ben gidecem bu vebali ülkeden herkese saygilar

    • senin gibi agzi bozuk, terbiye bilmeyen baskalarninin namusuna laf eden biride ne almanyaya ne türkiyeye lazim.bence uzaya git

  • Slm Ben cocuklarimla bu ayin 25 i türkiyeye temelli dönecez esim bi sure Burda calisacak Benim süresiz oturumum yok iki cocugum Alman vatandasi Ben ikametkahi türkiyeye aldirirsam bi sorun olurmu 3 ayda bir giris cikis yapicam bana önerileriniz varmi lütfen yardimci olun tskk

  • Merhaba ben isveçte yaşıyorum yaklaşık altı senedir burdayım ve beş senedir de çalışıyorum isveç vatandaşıyla evlenerek isveçe geldim ve şimdi ayrılıyoruz bir tane çocuğumuz var isveç vatandaşı kendisi. bu çocuktan ayrı bir başka isveç hanımından başka bir çocuğum daha var nafaka ödüyorum her ay.Türk vatandaşıyım ve isveçte sürekli oturma ve çalışma iznim var ama ben Almanyaya kardeşimin yanına taşınmak ve orda yaşamak istiyorum oturma ve çalışma izni durumum nasıl olur almanyada isveç vatandaşdaşlığına geçip de mi almanyada oturma çalışma izni alabilirm yada böyle şeylere gerek yok mu yardımcı olursanız çok sevinirim Allah hepimizin yardımcısı olsun hayat çok zor ama direnmeliyiz ne diyeyim başka

  • Biz makedonyadan bizda uturum almak istiyoruz bizde ki durumlar cok zor biz burda olmak istiyoruz nasil yababiliriz bize yardimci olurmisiniz

  • Merhabalar benim de bir sorum olucak..
    Ben 2008den beri almanyada kalıyorum evlilik yoluyla geldim 2 de çocuğum var…
    Oturum iznine baş vurduğumda bana tekrar integration kurslarına katılmam gerektiğini söylediler ama ben geldiğimde 2 kez 9 ay boyunca gittim ve a2 Zertifikat im var…
    Bana oturumu süresiz vermeleri için B1 Zertifikati mecbur mu yada ben a2 Lada bu hakka sahip miyim…
    Şimdiden teşekkürler…

  • Merhaba iyi günler sizlerden bir şey öğrenmek istiyorum şu an Almanya’da ikamet etmekteyim ve alman bir çocuğum var yaklaşık altı aydır avukatlarla beraber uğraşıyorum ve hala herhangi bir oturum alamadım avukatların söylediği hala herhangi bir şey yok ikametgah mı yapabildim ve herhangi bir vize veya oturum alamadım evli değilim ama alman arkadaşından bir kız çocuğum var lütfen bu konuda bana yardım eder misiniz ne yapmam gerekiyor veya oturum alabilir miyim

  • Ben 20.02.1998 yılında alman vatandaşı ile aile birleşimi yaptım ve 2002 yılına kadar almanya da çalıştım. Alman eşimden 2 çocuk sahibiyim ve hala evliliğimiz devam etmekte fakat 2002 yılından bu güne ( 14 sene )almanya ya hiç gitmedim. Süresiz oturumum var iptal olmuşmudur ve ne yapmam gerekiyor ? ( Yine bir internet sayfasında okumuştum alman vatandaşı ile evli olan ve evlilikleri devam edenlerin 6 ay da bir giriş çıkış yapma zorunlulukları olmadığıydı ne kadar doğrudur? )

  • Merhaba lar ben almanya da yeni evlilik yapacağım bunun için ne yapmalıyım nasıl oturum alabilirim yardımcı olursanız sevinirim

  • Ben Almanya ya gitmek ve orada suresiz oturum almak istiyorum ne yapmaliyim ?
    Lise mezunu degilim verirler mi. ?

  • mrhb benim almanya da 5 yillik oturum kartim var ama ben baska avrupa. ulkesine gitmek istiyorum ve orda caliscam. alman oturum karti ile orda calisma musadem oluyor mu?

  • Sa ben almanyada 5 aydır bir alman ile evlendim bu cuma kimlik için termin verdiler parmak izi ve 100 euro ödeme yapmam lazım mis ama 2 gundur hanim sorun yapıyor ayrilalim diyor 1 senelik oturum hakkı alır isem bosandiktan sonra sorun yaşar miyim ??

Yorum bırak